top of page

Odla på balkongen - så kommer du igång!

Har du alltid drömt om att ha din egen trädgård men har bara en liten balkong att tillgå? Inga problem, för med lite planering och kreativitet kan du skapa en miniträdgård på din balkong som ger dig möjlighet att odla dina egna grönsaker, frukter och blommor.


För att börja odla på balkongen behöver du några enkla saker: krukor, jord, fröer eller plantor och lite sol.

Börja med att välja rätt krukor för din balkong. Om du har en liten balkong kan du välja mindre krukor eller odlingslådor som går att hänga upp.Om du har en större balkong kan du använda större krukor eller odlingsbäddar. Se till att vattenkärlet har dräneringshål så att vattnet kan rinna ut och att jorden inte blir för fuktig.


När du har valt dina krukor är det dags att välja rätt jord. Det är viktigt att använda en jord som är speciellt anpassad för odling, eftersom den innehåller alla de näringsämnen som din växt behöver för att växa och må bra. Du kan även blanda in lite kompost i jorden för att ge den extra näring. Fråga gärna på handelsträdård. Själv brukar jag köpa plantjord från Granngården.Nu är det dags att välja vad du vill odla. Det finns många olika saker du kan odla på din balkong, allt från grönsaker som tomater och gurkor till blommor som ringblommor, solrosor, tagetes, ärtor och örter. Välj något du gillar att äta eller som du tycker är vackert att titta på. Pelragon är en annat bra och tacksam balkongväxt som inte blir allt för stor.Om du är en DIY-entusiast kan du även göra din egen odlingslåda eller -odlingsbädd. Det finns många olika tutorials på internet som visar hur du kan göra din egen odlingslåda av gamla trälådor eller plastflaskor. Hello Pinterest! Det är en rolig aktivitet som ger dig möjlighet att skapa något unikt för just din balkong och förutsättningar. Dessutom är det ett bra budgetttips så här i tuffa tider!


Här har jag målat en vanlig vit blomkruka med svarta mönster. Ett väldigt enkelt enkelt att skapa personlig inredning billigt!När du har planterat dina växter är det viktigt att hålla ett öga på vattningen. Se till att vattna regelbundet, men inte för ofta eftersom det kan skada växterna. Använd en vattenkanna eller vattenslang om du har tillgång till detta. Tänk på att skydda dina plantor från kraftig sol. Ligger din balkong i söderläge är det klokt att googla lite extra innan du börjar plantera växter som inte tål överdrivet mycket solsken.


Stort lycka till med din balkongodling!


Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page