top of page
  • Skribentens bildLinda

Balkong i söderläge - tips och råd!

Uppdaterat: 28 dec. 2022

Har du en balkong som ligger i söderläge och har alltid drömt om att skapa din egen miniträdgård men har inte vetat hur? Inga problem, för med lite planering och kreativitet kan du enkelt skapa en oas av grönska på din söderläge-balkong.

Balkongodling i söderläge tips och råd

Att odla på en balkong i söderläge kan dock kräva lite extra omtanke eftersom växterna kan få för mycket sol. Därför är det viktigt att välja rätt växter och att skydda dem från den starka solen.

En lösning kan vara att använda solskärmar eller markis som skyddar växterna från den starka solen under dagtid. Du kan även välja växter som trivs bäst i halvskugga, såsom sallad, persilja och basilika.


Grönsaker som trivs i stark sol och som med fördel planteras i söderläge:

  1. Tomater

  2. Gurkor

  3. Auberginer

  4. Spansk peppar/chili

  5. Zucchini

  6. Meloner

  7. Bönor

  8. Majs

  9. Potatis

Om du vill odla soltörstande växter som tomater och gurkor kan du använda solskärmar eller markiser som kan fällas ner under dagtid och öppnas igen på kvällen när solen inte är lika stark. Du kan även använda krukor eller odlingslådor med lock för att skydda växterna från den starka solen.

Det är också viktigt att vattna regelbundet, men inte för ofta eftersom växterna kan brännas av den starka solen. Vattna gärna på kvällen eller morgonen, inte mitt på dagen, då torkar jorden upp för fort av solen.


Odling på balkongen i söderläge kan vara en utmaning, men med rätt växter och lite extra omtanke kan du skapa en oas av grönska på din söderläge-balkong. Läs mer om balkongodling Kom igång med balkongodling - tips och råd

Comments


bottom of page