top of page

Att rensa i hemmet och bli av med onödiga prylar kan vara en befriande upplevelse och något du kan läsa mer om här (Rensa i hemmet - mina 8 bästa tips) men det är lika viktigt att skapa rutiner och vanor som hjälper till att upprätthålla den nyvunna ordningen. I detta inlägg kommer jag att fokusera på just det – hur du kan behålla ett organiserat och harmoniskt hem även efter rensningen.



Skapa en shoppinglista

För att förhindra att onödiga prylar smyger sig in i ditt hem igen, börja med att bli mer medveten om dina inköp. Skapa en shoppinglista innan du går ut för att handla och håll dig till den. På så sätt undviker du impulsinköp som kan leda till att du samlar på dig prylar du egentligen inte behöver.


Rensa hemmet regelbundet

Även om du har blivit av med en stor mängd onödiga prylar, är det oundvikligt att nya saker kommer att hitta sin väg in i ditt hem. Det är därför viktigt att regelbundet gå igenom dina saker och rensa ut det som inte längre behövs. Att göra detta varje månad eller varje kvartal kan hjälpa till att hålla ordningen.


Inför en "en in, en ut"-regel

Ett annat effektivt sätt att hålla hemmet organiserat är att införa en "en in, en ut"-regel. Det innebär att varje gång du köper något nytt, ska du göra dig av med något gammalt (sälja, skänka, återvinna) Detta hjälper till att behålla en balans i ditt hem och förhindrar att du samlar på dig för många saker.



Be om hjälp när du behöver

Om du tycker det är svårt att hålla ordning på egen hand, tveka inte att be om hjälp. Det kan vara en vän, familjemedlem eller professionell organisatör som kan ge dig råd och stöd i ditt arbete att upprätthålla ett organiserat hem.


Att hålla ordning i hemmet efter en rensning kan vara en utmaning, men genom att skapa nya rutiner och vanor kan du göra det till en del av din vardag. Kom ihåg att varje steg du tar mot ett mer organiserat hem är ett steg i rätt riktning! Stort lycka till!



Att odla egna ärtskott är inte bara enkelt och roligt, utan även mycket ekonomiskt och hållbart. Matpriserna stiger, så att odla egen mat kan vara ett smart sätt att spara pengar och samtidigt njuta av färska och näringsrika grönsaker. Här hittar du en enkel steg-för-steg guide om hur du odlar egna, krispiga, fräscha ärtskott!


Ärtskott odla själv hemma


För att odla ärtskott hemma behöver du följande:

  • Lämplig behållare, t.ex. en gammal pepparkaksburk

  • Jord

  • Gula ärtor (helst ekologiska)

Så odlar du ärtskott steg för steg

  1. Fyll behållaren med jord, ungefär hälften.

  2. Lägg på ett lager med gula ärtor.

  3. Täck ärtorna med ytterligare ett lager jord.

  4. Vattna jorden och ställ behållaren i ett fönster.

  5. Efter drygt en vecka börjar ärtskotten växa och du kan börja skörda.


odla ärtskott hemma

Njut av dina hemodlade ärtskott

När ärtskotten ser ut som på bilden är det dags att skörda dem med en sax. De kommer att växa upp igen och du kan skörda dem ungefär tre gånger innan de har gjort sitt. Ärtskott är perfekta som sallad, på mackor eller som dekorationer på maten.


odla dina egna ärtskott hemma steg för steg

MER INSPIRATION


- Odla rabarber från frö

- Rustas sommarnyheter 2023

- Allt du behöver veta innan du skaffar pool - fördelar och nackdelar

- Odla på balkongen - så kommer du igång!

- Inred ditt uterum inför sommaren: 10 tips för att skapa en mysig och funktionell oas

Uppdaterat: 4 maj

Drömmer du om en egen rabarberhäck i trädgården? Varför inte fröså dina egna rabarber? Det är både enkelt och kostnadseffektivt jämfört med att köpa färdiga plantor. Följ med mig på min resa när jag frösår mina rabarber från en påse billiga frön till gudomligt söta plantor som är redo att växa och frodas!



Fri frakt granngården

Fördelarna med att fröså rabarber

När jag förra sommaren köpte en påse rabarberfrön från ÖoB visste jag inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. Men resultatet blev fantastiskt! Mina söta små rabarberplantor växte sig starka i pallkragar och nu, när snön börjar smälta, tittar de fram igen – redo att ge mig massor av rabarberstjälkar att fylla frysen med.


Att fröså rabarber är inte bara en rolig och givande hobby, det är också mycket billigare än att köpa färdiga plantor. Här kostar en planta lätt runt 100 kr, så att fröså dina egna rabarberplantor lönar sig verkligen!


Denna påse kostar alltså ynka 10 kr. 10 kr!! Full med frön som alla grodde. Det kallas jag ekonomiskt!



Så här frösår du dina egna rabarber

Att fröså rabarber är enkelt och kräver inte mycket arbete. Här är några steg för att komma igång:

  1. Köp en påse rabarberfrön från din lokala plantskola eller onlinebutik eller som jag från ÖoB

  2. Plantera fröna i små krukor med jord och placera dem på en solig plats inomhus.

  3. Håll jorden fuktig och vänta tålmodigt på att de första små plantorna ska dyka upp.

  4. När plantorna är tillräckligt stora och starka, plantera ut dem i pallkragar eller direkt i din trädgård där de har gott om utrymme att växa. Du kan gärna skydda dem med en fiberduk den första tiden om solen bränner på och nätterna är kalla. Här i Piteå brukar jag vänta till efter "Järnnätterna" med att plantera ut mina plantor, runt examen är en bra riktlinje.

  5. Nu gäller det att ha tålamod! Mina plantor fick växa till sig ett år. Nu börjar de titta fram igen och så fort de är större och redo att flyttas kommer jag gräva upp dem och skapa min egen "rabarberhäck" mot mitt svarta plank. Här hoppas jag på massa rabarber framöver för saft, paj, matlagning, marmelad, sylt, pickling och mer!

Här har rabarberna precis börjat kika fram från snön. Vilken växtkraft! Totalt har jag räknar till 16 plantor som överlevt vintern av 25 satta. Succé skulle jag vilja säga! Hade jag köpt dessa plantor i butik har jag nog fått ge runt 1500 kr med tanke på förra årets pris på 100 kr/planta.



Rabarbersorten Viktoria – En klassiker i trädgården

  • Sort: Viktoria

  • Historia: En gammal och klassisk sort, introducerad i Sverige på 1800-talet

  • Användningsområden: God både i matlagning och bakning, särskilt i pajer, kompott och saft.

Rabarbersorten Viktoria är en gammal klassiker som har odlats i svenska trädgårdar i över ett sekel. Den introducerades i Sverige på 1800-talet och har sedan dess varit en favorit bland rabarberodlare. Viktoria är känd för sina tjocka, saftiga och stjälkar som passar utmärkt i allt från pajer och kompott till saft och marmelad.


Läs mer om hur du gödslar din rabarber hos Sara Bäckmo


MER INSPIRATION


- Odla dina egna ärtskott hemma - steg för steg guide

- Rustas sommarnyheter 2023

- Allt du behöver veta innan du skaffar pool - fördelar och nackdelar

- Odla på balkongen - så kommer du igång!

- Inred ditt uterum inför sommaren: 10 tips för att skapa en mysig och funktionell oas

bottom of page