top of page
  • Skribentens bildLinda

Odla på balkongen - tips och idéer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för odla.nu

Balkongodling - allt du behöver veta för att komma igång!

Kan man odla på balkongen? Självklart kan man göra det! Allt som behövs är lite jord, frön och kreativitet! Här hittar du de bästa tipsen för dig som vill odla dina egna grönsaker, bär och örter på en liten yta.


Vad kan man odla på en balkong?

Vissa balkonger står i söderläge och ligger i solen mest hela dagen medans vissa balkonger bara får sol på morgonen och kvällen. Ta reda på hur det ser ut för dig och välj växter därefter.


Exempel på växter som trivs bra i solen


Exempel på växter som trivs bra i skuggan


När ska man odla på en balkong?

Vissa örter, grönsaker och bär bör du förså inomhus. På fröpåsen hittar du bra information om vad som gäller för just den plantan. Hur tätt den ska sås, hur hög den blir, om den ska förkultiveras, vilket betyder att den ska försås inomhus, eller om den direktsås på plats i krukan.Satsa på lite tyngre krukor som inte välter i vinden

En ståtlig tomat som knäcks i vinden eller välter omkull är inte alls någon rolig upplevelse. Se därför till att satsa på lite tyngre krukor eller lägg något tungt i botten på lättare varianter. Odlar du höga växter som tomat, majs, solrosor eller klätterväxter är det viktigt att du ger dem stöd och gärna binder fast dem i något så de inte välter omkull i blåsten.


Vindskydd för balkongen

Vill du skydda plantorna lite extra från hård vind kan du satsa på ett vindskydd, detta kan vara gjort av bambu, tyg eller kanske kan du ställa upp en stadig hylla som du antingen förankrar eller som är stadig nog att stå emot vinden som skydd?


Plantera smart för att förhindra uttorkade växter

Vill du slippa vattna hela tiden ska du satsa på lite större krukor och hellre plantera flera växter tillsammans. På detta vis håller den större mängden jord kvar fukten längre och du slipper vattna lika ofta. En liten kruka torkar ut fort i gassande sol!Satsa på självbevattnande krukor

Självvattnande krukor är definitivt något att satsa på om du ska exempelvis resa bort eller vet med dig att du lätt glömmer av att vattna plantorna.


Köp en rolig vattenkanna

Har du en färgglad och snygg vattenkanna kan du med fördel låta den stå framme på balkongen. Genom att du ser den kommer du även att påminnas om att det är dags att vattna växterna!


Nyttja alla ytor

När du odlar på en balkong är det viktigt att ta tillvara på alla ytor. Det innebär, golvet, väggarna och taket. Satsa gärna på amplar då de maximerar odlingsytan ytterligare. Bind upp spaljéer på väggen och mot balkongräcket så växter som exempelvis gurka och ärtor kan klättra längst den. Det blir dessutom snyggt med all grönska längst väggarna!


För blomkrukor, fröer, vattenkannor och allt annat du behöver för att komma igång kolla in

 

Läs mer om hur du odlar och inreder på din balkong:

 

Letar du efter mer balkonginspiration? Följ the80sme på Instagram och Pinterest

Comentários


bottom of page