top of page
  • Skribentens bildLinda

Inred ditt uterum inför sommaren: 10 tips för att skapa en mysig och funktionell oas

Sommaren närmar sig med stormsteg och det är dags att förbereda uterummet och inglasningen för att njuta av varma dagar och sköna kvällar. I detta inlägg delar jag med mig av några tips och idéer för att skapa en inbjudande och trivsam oas i ditt uterum. Sätt igång och inred ditt uterum inför sommaren!


Gör rent och fräscha upp

Börja med att rengöra uterummet ordentligt. Tvätta fönster, damma av möbler och torka av golvet. Om inglasningen behöver en uppfräschning kan du överväga att måla om eller byta ut några av rutorna. Jag brukar ta ut en hink med varmt såpavatten och en trasa och sätta igång, självklart med en bra podd i hörlurarna. Jag rekommenderar Trädgården med Pernilla och John, två av programledarna bakom "Trädgårdstider" som går på SVT och Hanna och Rebeccas trädgårdsliv. Har du några fler trädgårdspoddar du brukar lyssna på? Tipsa gärna!


Odla egna örter i krukor

Skapa en bekväm sittgrupp

En bekväm sittgrupp är grundläggande för ett trivsamt uterum. Välj utemöbler som passar dina behov och stil. Kanske en mjuk soffa, några fåtöljer eller en hängmatta? Glöm inte att lägga till några kuddar och filtar för extra komfort och färg.


Rusta och IKEA har "prisvärda" grupper även om det mesta har gått upp i pris de senaste året. Vill du istället köpa second hand är Blocket och Facebook marketplace bra ställen att kika på!


Vi älskar dessa stolar från IKEA som både är snygga och sköna. Dock klagar vissa gäster, läs min mamma, på bristen av stoppning på stolen så tycker man om att sitta mjukt kan man komplettera med små dynor.


Underbar uteplats med snygga utemöbler

Satsa på grönska

För att skapa en naturlig och avslappnad känsla i ditt uterum, fyll det med gröna växter och blommor. Välj växter som trivs i det ljus och temperatur som ditt uterum erbjuder. Krukväxter och hängande växter är utmärkta för att skapa en levande och lummig atmosfär. Jag som älskar att odla ätbart tipsar också gärna om värmeälskande växter som tomat, gurka, chili, paprika, melon. Det ger din inglasning flera funktioner!


Jag har odlat gurka och tomater i mitt uterum med gott resultat men tycker det är lite bökigt att vattna då det ligger långt ifrån stället där jag hämtar vatten. I år har jag dock beställt en ny trädgårdsslang som jag hoppas ska kunna göra denna uppgift lite enklare och roligare! Odlar du på balkongen? Här hittar du mina bästa tips för att komma igång! och odla på balkongen och här kan du läsa mer om de sorter jag odlar i min trädgård i sommar, zon 5 Piteå.


Odla gurka här sorter Piccolino i Piteå zon 5

Belysning för stämning

Rätt belysning kan göra stor skillnad för stämningen i ditt uterum. Satsa på mysiga ljuskällor som ljusslingor, lyktor eller LED-lampor. Varför inte även några solcellslampor som laddas upp under dagen och lyser upp ditt uterum när solen gått ner? Dessa passar bra i de södra delarna av landet där det blir mörkt på kvällen. För oss i norra Sverige är det bättre med ljusslingor som går på batteri eller som du kopplar till elnätet.


IKEA har fina ljusslingor med batterier. Tex den här godingen som jag tycker är så fin.


Ljusslinga med batteri trädgård från IKEA

Inred med textilier

Textilier är ett enkelt sätt att förvandla uterummet till en mysig plats. Välj mattor, kuddar och filtar i färger och mönster som passar din stil. Tänk på att välja textilier som är lämpliga för utomhusbruk och tål väder och vind.


Förra året skapade jag mina egna kuddar genom att limma ihop små mattor från IKEA och fylla dem med kuddstoppning. Billigt och faktiskt riktigt snyggt!


Gör egna kuddar med små mattor från IKEA

Skapa en matplats

Om du har plats i ditt uterum, överväg att skapa en matplats där du och dina gäster kan njuta av långa sommarmiddagar. Ett matbord med bekväma stolar och kanske en grill utanför inglasningen eller en utomhusköksdel kan göra ditt uterum till en härlig plats för umgänge och festligheter.


Jag kan varmt rekommendera att införskaffa en Pizzaugn om du gillar att laga mat! Det går galet fort att grädda pizzor i denna och är riktigt kul på en nördig nivå om du gillar att gå all in! Jag kan även varmt tipsa om mitt recept på Focaccia med örter som är underbart att bjuda gäster och familj på!


Anpassa för privatliv

Om ditt uterum ligger nära grannar eller du vill ha lite mer privatliv, kan du använda gardiner, rullgardiner eller växtväggar för att skapa avskildhet. Välj material som passar ditt uterum och som kan tåla väder och vind.


Tänk på att du även kan plantera växter som skapar insyn från grannar tex olika vindor, gurkplantor, svartöga, sockerärt och andra växter som klättrar. Spalje kan du bygga själv av armeringsnät, hönsnät, pinnar och trädgårdssnöre eller någon annan kreativ lösning eller köpa färdig på exempelvis Biltema.skapa insynsskydd med gardiner från IKEASkydd mot insekter

För att kunna njuta av ditt uterum utan att störas av irriterande insekter kan du installera myggnät eller myggdörrar. Detta kommer att hålla myggor, flugor och andra insekter på avstånd och göra ditt uterum mer behagligt. Här i Norrbotten har vi vissa somrar enorma problem med just myggor men även knott. Otroligt tråkigt då nätterna är ljusa och under fina dagar varma. Anledningen att man går in är ofta just myggen som gör det outhärdligt att stanna kvar i trädgården.


Planera för väderförändringar

Sommaren bjuder ofta på varierande väder, så det är bra att vara förberedd. Se till att ha några varma filtar till hands för kyliga kvällar och kanske en solskyddande parasoll eller markis för soliga dagar. Om ditt uterum har öppningsbara fönster kan du enkelt anpassa temperaturen efter väder och vind.


Inred med personliga detaljer

Sist men inte minst, glöm inte att lägga till personliga detaljer som speglar din stil och personlighet. Det kan vara en vacker tavla, en samling av dina favoritkrukor, ett fågelbad eller kanske en liten fontän. Tänk på att välja dekorationer som tål utomhusklimatet och passar in i den övergripande stilen i ditt uterum.


Med dessa tips och idéer bör du vara redo att skapa ett inbjudande och trivsamt uterum inför sommaren. Sätt igång och förvandla ditt uterum till en plats där du och dina nära och kära kan njuta av härliga sommardagar och kvällar! Stort lycka till och glöm inte att följa mig på Instagram för fler tips och trix som gör din sommar ljuvlig!


Inred uterummet med detaljer

Stort lycka till med ditt utehäng i sommar! Följ mig även på Instagram för att ta del av uppdateringar i min trädgård samt tips och trix


MER INSPIRATION

Comments


bottom of page