top of page

Odla på balkongen - 5 tips!

Uppdaterat: 28 dec. 2022

Sommaren närmar sig och det är dags att inreda balkongen! Letar du efter inspiration för att skapa en mysig plats där du kan odla örter, växter och njuta av morgonkaffet? Då har du kommit rätt. Här hittar du tips på hur du skapar din drömbalkong till sommaren 2023!

Odla på balkongen enkla tips och råd

Om du är nybörjare kan det vara lätt att känna sig överväldigad av alla möjligheter. Det är därför viktigt att du planerar din odling och väljer lämpliga växter som passar för just din balkong. Har du tex koll på i vilket vädersträck din balkong ligger? Det är viktigt då du ska välja växter.


Genom att göra lite research och tänka på saker som plats, vattenbehov och solexponering (söderbalkoger får tex väldigt mycket sol) kan du skapa en drömbalkong att njuta av hela sommaren och långt in på hösten om du kompletterar med infravärme.


Här kommer 5 fördelar och goda anledningar att komma igång med odling på din balkong:


1. Skapa en grönskande oas på din balkong

Har du ingen trädgård? Inga problem, en balkong fungerar fantastiskt bra för odling! Det gäller bara att tänka lite kreativt. Istället för de klassiska sommarväxterna våga testa ätbart! Plantera basilika, oregano, mynta och persilja i blomlådan istället för petunia och tagetes!


Odla örter och ätbart på din balkong

2. Mysfaktor deluxe!

Bjud hem vännerna på mysiga middagar och fikastunder. Ni behöver inte trängas på uteserveringar och parker när ni har en sådan mysig balkongträdgård att umgås i. Tips, köp gärna ett gäng stapelbara stolar eller pallar som lätt kan plockas undan då de inte används. Det finns även bord som kan fällas ihop då de inte används vilket också sparar plats.


skapa en mysig oas på din balkong

3. Spara pengar genom att odla din mat på balkongen

Sallad, örter, gurka är lätt att odla på balkongen! Satsa på minigurkor som är självpollinerande. Dessa kan du plocka eftersom och du blir självförsörjande på gurka under lång tid. Örter kan du skörda eftersom och frysa in, torka eller äta färska. Plocksallad är perfekt att odla i krukor och du plockar det du behöver eftersom.


kom igång med odling på balkongen - tips och inspiration


4. Mixa konstväxter med äkta växter

Våga mixa levande växter med konstväxter från exempelvis IKEA eller Rusta. Detta är ett trick jag ofta använder mig av när det kommer till större växter som ofta kostar mycket pengar och som annars dör över vintern. När du mixar levande plantor med konstväxter får du liksom det bästa av båda världar. Djungelkänslan som du kan skapa är oslagbar!


skapa en växtoas på din balkong

5. Odla på höjden

Nyttja balkongens väggar och odla uppåt! Använd dig av ameringsnät för att binda fast krukor för att skapa en levande planteringsvägg. Häng amplar i taket. Odla i olika höjder för att maximera din odlingsyta. Kolla in Pinterest för massa underbara tips!


odla på höjden på din balkong


Stort lycka till med din balkongodling! Kom ihåg att det viktigaste är att ha roligt och att försöka lära sig lite nya saker längs vägen. Med lite planering och research kan du skapa en drömbalkong och odla växter som passar just dina behov och ditt klimat. Så sätt igång och lycka till!

Läs mer om balkongodling
Taggar:

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page