top of page
  • Skribentens bildLinda

Fröså rabarber - Så gör du!

Uppdaterat: 30 juli

Drömmer du om en egen rabarberhäck i trädgården? Varför inte fröså dina egna rabarber? Det är både enkelt och kostnadseffektivt jämfört med att köpa färdiga plantor. Följ med mig på min resa när jag frösår mina rabarber från en påse billiga frön till gudomligt söta plantor som är redo att växa och frodas!


Fröså rabarber - så gör du

Fri frakt granngården

Fördelar med att fröså rabarber

När jag förra sommaren köpte en påse rabarberfrön från ÖoB visste jag inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. Jag visste ärligt talat inte om att man ens kunde fröså rabarber och blev mest förvånad då jag hittade påsen. Men resultatet blev fantastiskt! Mina söta små rabarberplantor växte sig starka i pallkragar och nu, när snön börjar smälta, tittar de fram igen – redo att ge mig massor av rabarberstjälkar att fylla frysen med.


Att fröså rabarber är inte bara en rolig och givande hobby, det är också mycket billigare än att köpa färdiga plantor. Här kostar en planta lätt runt 100 kr, så att fröså dina egna rabarberplantor lönar sig verkligen!


Denna påse kostar alltså ynka 10 kr. 10 kr!! Full med frön som alla grodde. Det kallas jag ekonomiskt!


Odla rabarber från frö - enkel steg för steg guide

Så här frösår du dina egna rabarber

Att fröså rabarber är enkelt och kräver inte mycket arbete. Här är några steg för att komma igång:


  1. Köp en påse rabarberfrön från din lokala plantskola eller onlinebutik eller som jag från ÖoB

  2. Plantera fröna i små krukor med jord och placera dem på en solig plats inomhus.

  3. Håll jorden fuktig och vänta tålmodigt på att de första små plantorna ska dyka upp.

  4. När plantorna är tillräckligt stora och starka, plantera ut dem i pallkragar eller direkt i din trädgård där de har gott om utrymme att växa. Du kan gärna skydda dem med en fiberduk den första tiden om solen bränner på och nätterna är kalla. Här i Piteå brukar jag vänta till efter "Järnnätterna" med att plantera ut mina plantor, runt examen är en bra riktlinje.

  5. Nu gäller det att ha tålamod! Mina plantor fick växa till sig ett år. Nu börjar de titta fram igen och så fort de är större och redo att flyttas kommer jag gräva upp dem och skapa min egen "rabarberhäck" mot mitt svarta plank. Här hoppas jag på massa rabarber framöver för saft, paj, matlagning, marmelad, sylt, pickling och mer!


Här har rabarberna precis börjat kika fram från snön. Vilken växtkraft! Totalt har jag räknar till 16 plantor som överlevt vintern av 25 satta. Succé skulle jag vilja säga! Hade jag köpt dessa plantor i butik har jag nog fått ge runt 1500 kr med tanke på förra årets pris på 100 kr/planta.


Frösådd rabarber tittar upp ur snön zon 5 Piteå

Rabarbersorten Viktoria – En klassiker i trädgården

  • Sort: Viktoria

  • Historia: En gammal och klassisk sort, introducerad i Sverige på 1800-talet

  • Användningsområden: God både i matlagning och bakning, särskilt i pajer, kompott och saft.


Rabarbersorten Viktoria är en gammal klassiker som har odlats i svenska trädgårdar i över ett sekel. Den introducerades i Sverige på 1800-talet och har sedan dess varit en favorit bland rabarberodlare. Viktoria är känd för sina tjocka, saftiga och stjälkar som passar utmärkt i allt från pajer och kompott till saft och marmelad.


Läs mer om hur du gödslar din rabarber hos Sara Bäckmo


MER INSPIRATION


Liknande inlägg

Visa alla

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page