Så håller du ordning efter rensningen – rutiner och vanor för ett organiserat hem
top of page
  • Skribentens bildLinda

Så håller du ordning efter rensningen – rutiner och vanor för ett organiserat hem

Att rensa i hemmet och bli av med onödiga prylar kan vara en befriande upplevelse och något du kan läsa mer om här (Rensa i hemmet - mina 8 bästa tips) men det är lika viktigt att skapa rutiner och vanor som hjälper till att upprätthålla den nyvunna ordningen. I detta inlägg kommer jag att fokusera på just det – hur du kan behålla ett organiserat och harmoniskt hem även efter rensningen.



Skapa en shoppinglista

För att förhindra att onödiga prylar smyger sig in i ditt hem igen, börja med att bli mer medveten om dina inköp. Skapa en shoppinglista innan du går ut för att handla och håll dig till den. På så sätt undviker du impulsinköp som kan leda till att du samlar på dig prylar du egentligen inte behöver.


Rensa hemmet regelbundet

Även om du har blivit av med en stor mängd onödiga prylar, är det oundvikligt att nya saker kommer att hitta sin väg in i ditt hem. Det är därför viktigt att regelbundet gå igenom dina saker och rensa ut det som inte längre behövs. Att göra detta varje månad eller varje kvartal kan hjälpa till att hålla ordningen.


Inför en "en in, en ut"-regel

Ett annat effektivt sätt att hålla hemmet organiserat är att införa en "en in, en ut"-regel. Det innebär att varje gång du köper något nytt, ska du göra dig av med något gammalt (sälja, skänka, återvinna) Detta hjälper till att behålla en balans i ditt hem och förhindrar att du samlar på dig för många saker.



Be om hjälp när du behöver

Om du tycker det är svårt att hålla ordning på egen hand, tveka inte att be om hjälp. Det kan vara en vän, familjemedlem eller professionell organisatör som kan ge dig råd och stöd i ditt arbete att upprätthålla ett organiserat hem.


Att hålla ordning i hemmet efter en rensning kan vara en utmaning, men genom att skapa nya rutiner och vanor kan du göra det till en del av din vardag. Kom ihåg att varje steg du tar mot ett mer organiserat hem är ett steg i rätt riktning! Stort lycka till!



bottom of page