top of page
  • Skribentens bildLinda

Inred med krukväxter - mina bästa tips

Blommor och krukväxter är en av de enklaste och snabbaste sätten att få ett hem att kännas levande och välkomnande. Oavsett om du väljer en stor blomkruka för att dekorera din entré eller en mindre kruka för att få ditt skrivbord att kännas mindre sterilt. Krukväxter är alltid ett vinnande komplement till ett hem eller kontor!


Varför ska man inreda med krukväxter?

Krukväxter är inte bara fina att titta på – de har faktiskt en rad positiva effekter på ditt hem och ditt välbefinnande. Att ha krukväxter i ditt hem kan göra det lugnare och mindre stressigt, och det är faktiskt bevisat att det kan förbättra din inlärningsförmåga och minne. Krukväxter är också kända för att rena luften från skadliga kemikalier, så det är en win-win situation – du får både ett vackrare hem och en bättre luft att andas.Olika typer av krukväxter

Det finns många olika typer av krukväxter, beroende på vilken sorts blomma eller stil du vill ha i ditt hem. Här är några av de mest populära typerna:


- Monstera. En tropisk växt med ursprung i Central- och Sydamerika. Det är en populär krukväxt i många delar av världen på grund av dess stora, intressanta blad. Växten kan bli upp till 10 lång i sin naturliga livsmiljö, där den klättrar på andra växter och träd för att ta sig upp mot solljuset.


Monsteras är lättskötta och kan frodas i en mängd olika förhållanden. De föredrar starkt, indirekt ljus men kan också tolerera svaga ljusförhållanden. Monsteras är också kända för att vara växter med lågt underhåll, vilket gör dem till ett utmärkt val för dem som inte har mycket tid att ta hand om sina växter. Om du letar efter en unik, iögonfallande växt för ditt hem, då är en Monstera ett utmärkt val.


Monstera älskar att duscha så ha gärna en sprayflaska bredvid plantan så du kommer ihåg att pyssla om den lite extra med jämna mellanrum.- Orkidé: En exotisk blomma som kommer i en rad olika storlekar och färger. Den vanligaste varianten att ha som krukväxt är brudorkidén (Phalaenopsis). Orkidéer planteras i speciellt utformad jord som finns att köpa i vanliga butiker, så kallad orkidéjord.


Många, inklusive jag själv har dock haft stor framgång med att få plantan att blomma rikligt genom att skölja bort all jord från rötterna och sätta den i en lagom stor vas med vatten. Vattnet byts ut med jämna mellanrum. Min orkidé blommnade om i flera omgångar på detta sätt.- Aloe Vera: inte exakt en traditionell “blomma”, men Aloe Vera-plantan är mycket populärt prydnadsväxt tack vare dess unika gröna bladverk. Aloe Vera innehåller en geléaktig substans som gör den perfekt för att lindra solbränna eller andra hudproblem.- Palettblad: En superpopulär krukväxt som är enkel att ta sticklingar från. I Europa har den odlats sedan mitten av 1800-talet och kan nu hittas i en rad olika varianter. China rose är en av storfavoriterna bland många. Du kan ta sticklingar från plantan genom att klippa av en bit av plantan ovanför ett bladpar och sticka ner den i vatten eller direkt i fuktig jord. Här kan du läsa mina bästa tips för att lyckas med palettbladIntresserad av fler härliga inredningstips?Glöm inte att följa mig även på Instagram för härliga inredningstips, DIY, pyssel och kreativ inspiration.

Comments


bottom of page