top of page
  • Skribentens bildLinda

Trolldeg recept pyssel - Trolldegsfika

Uppdaterat: 23 jan. 2019

Bästa trolldegen fixar du själv med ingredienser som finns hemma i skafferiet! Här hittar du tips på hur du och barnen pysslar ihop trolldegsfika till lekstugan eller barnrummet.

Trolldeg är också ett uppskattat pyssel på förskolan och fritids och går att variera i det oändliga! Använd trolldeg för att skapa julpynt, påskpynt, lekfika, och snygga dekorationer som sedan går att måla med vattenfärg!


Trolldegsfika trolldeg recept enkelt the80sme


Enkelt trolldegsrecept:

  • 5 dl vetemjöl

  • 2,5 dl salt

  • 2,5 dl kallt vatten

  • 2 msk olja

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Använd gärna degkrokarna på elvispen.

  2. Forma trolldegen till valfria figurer, exempelvis bullar, chokladbollar, filmrullar, muffins, kakor och bröd- Tänk på att undvika att göra dem för tjock då de blir en väldigt lång torktid.

  3. Torka de färdiga trolldegsfigurerna i ugnen på 100 - 125 grader i 1 - en massa timma beroende på hur tjocka och stora figurerna är. Trolldegen ska kännas torr och riktigt hård då den är klar.

  4. Låt gärna ligga kvar i ugnen på eftervärme över natten med ugnsluckan stängd och ugnen avstängd.

Måla trolldeg:

När trolldegen har torkat färdigt i ugnen går den utmärkt att måla med vanlig vattenfärg! Måla i flera lager om du vill att färgen ska bli riktigt täckande. De här kanelbullarna är målade med helt vanlig vattenfärg från IKEA. Efter att de torkat igen har jag lackat dem med decoupagelim, mod podge, och sedan strösslat över riktigt pärlsocker. Har du mindre barn som gärna smakar på sockret skulle jag rekommendera att istället måla dit socker med hjälp av vit hobbyfärg.


Ett fat fullt med leksaksfika pyssla av trolldeg! Kanelbullar, chookladbollar, kolakakor och mumskaka! Visst ser de ganska äkta ut?!

Trolldegsfika målat med vattenfärg. Bullar, kolakakor, chokladbollar och kärleksmums.

Ett helt fat fullt med trolldegsbullar redo att målas! Här har dom torkat i ugnen och legat på eftervärme över natten.

I full färd med att måla kanelbullar med vattenfärg.

För att få bullarna att glänsa och för att få sockret att fästa använde jag mig sedan av modpodge, ett decoupagelim som torkar och blir genomskinligt och glansigt.

Decoupagelim

Direkt när jag målat på decoupagelim strösslar jag pärlsocker över lacken. OBS! Om du har små barn eller barn som kan tänkas bli sugna att smaka sockret skippa det! Ett tips är då istället att måla socker med hobbylim.

Trolldegsbulle med decoupagelim. Verklighetstrogen

Så här ser bullen ut när lacken har torkat! Vad tycker du? Visst blev den verklighetstrogen!

Här har jag använt precis samma teknik men istället toppat trolldegsfikat, i detta fall kärleksmums med kokos!

Chokladbollar av trolldeg!

Ett helt fat fullt med trolldegsfika redo för lekstugan eller barnrummet! Mina barn har lekt med fikat hela sommaren i lekstugan och fullkomligt älskar det! Alla kompisar som hälsar på tror att det är äkta fika, och jag håller med, det ser så äkta ut!

Gillar du DIY och pyssel lika mycket som jag? Följ mig gärna på Instagram där du hittar en massa pysseltips och trix!


bottom of page