top of page

Trolldeg recept pyssel - Trolldegsfika

Uppdaterat: 15 juli

Vill du skapa den bästa trolldegen själv? Med enkla ingredienser från skafferiet kan du och barnen pyssla ihop fantastisk trolldegsfika till lekstugan eller barnrummet. Trolldeg är ett uppskattat pyssel på förskolan och fritids, och möjligheterna är oändliga! Från julpynt till påskdekorationer och lekfika - allt går att forma och måla med denna smidig deg.


Trolldegsfika trolldeg recept enkelt the80sme


Enkelt trolldegsrecept


Ingredienser:

 • 5 dl vetemjöl

 • 2,5 dl salt

 • 2,5 dl kallt vatten

 • 2 msk olja


Gör så här:

 1. Blanda mjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Använd gärna degkrokarna på elvispen för att blanda ihop ingredienserna ordentligt.

 2. Forma trolldegen till valfria figurer. Låt kreativiteten flöda med bullar, chokladbollar, filmrullar, muffins, kakor och bröd. Tänk på att tjockleken påverkar torktiden, så försök hålla figurerna relativt tunna.

 3. Sätt ugnen på 100 grader. Torka de färdiga trolldegsfigurerna i ugnen i 1-3 timmar, beroende på storlek. Tiden är beroende på hur tjocka och stora figurerna är. Trolldegen ska kännas torr och riktigt hård när den är klar.

 4. För bästa resultat, låt figurerna ligga kvar i ugnen på eftervärme över natten med ugnsluckan stängd och ugnen avstängd.


Måla trolldeg

När trolldegen har torkat färdigt i ugnen är det dags att måla! Använd vanlig vattenfärg för bästa resultat. Här är några tips:


 • Måla i flera lager för en täckande effekt.

 • För extra glans, lacka med decoupagelim (t.ex. Mod Podge) efter målning.

 • Strö över riktigt pärlsocker på våt lack för en realistisk look.

 • För barnvänliga projekt, måla "socker" med vit hobbyfärg istället för äkta socker, detta är bra om du har små barn som inte förstår att sockret inte ska ätas.


Tips för leksaksfika som ser äkta ut (för äldre barn)

 • Kanelbullar: Måla med brunt och gult och toppa med "pärlsocker".

 • Chokladbollar: Använd mörk brun färg och rulla i "kokos" (vit färg).

 • Kärleksmums: Skapa en chokladig botten med brun glasyr och kokostopping.


Ett fat fullt med leksaksfika pyssla av trolldeg! Kanelbullar, chookladbollar, kolakakor och mumskaka! Visst ser de ganska äkta ut?!


Trolldegsfika målat med vattenfärg. Bullar, kolakakor, chokladbollar och kärleksmums.

Ett helt fat fullt med trolldegsbullar redo att målas! Här har dom torkat i ugnen och legat på eftervärme över natten.I full färd med att måla kanelbullar med vattenfärg.För att få bullarna att glänsa och för att få sockret att fästa använde jag mig sedan av modpodge, ett decoupagelim som torkar och blir genomskinligt och glansigt.


Decoupagelim

Direkt när jag målat på decoupagelim strösslar jag pärlsocker över lacken. OBS! Om du har små barn eller barn som kan tänkas bli sugna att smaka sockret skippa det! Ett tips är då istället att måla socker med hobbylim.


Trolldegsbulle med decoupagelim. Verklighetstrogen

Så här ser bullen ut när lacken har torkat! Vad tycker du? Visst blev den verklighetstrogen!Här har jag använt precis samma teknik men istället toppat trolldegsfikat, i detta fall kärleksmums med kokos!Chokladbollar av trolldeg!Ett helt fat fullt med trolldegsfika redo för lekstugan eller barnrummet! Mina barn har lekt med fikat hela sommaren i lekstugan och fullkomligt älskar det! Alla kompisar som hälsar på tror att det är äkta fika, och jag håller med, det ser så äkta ut!Spara trolldeg i kylen

Vill du spara din trolldeg för framtida projekt? Förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet.

Kom ihåg, möjligheterna är oändliga med trolldeg! Från 100 grader olika bakverk till säsongsbetonade dekorationer, låt fantasin flöda. Detta pyssel är perfekt för regniga dagar, familjeaktiviteter eller kreativa stunder på förskolan.


Gillar du DIY och pyssel lika mycket som jag? Följ mig gärna på Instagram på the80sme där du hittar en massa pysseltips och trix!


Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page