top of page
  • Skribentens bildLinda

Jag lever med afantasi

Håll i hatten, för nu ska vi dyka in i en värld som kanske är helt ny för dig, precis som den var för mig för inte så länge sedan! Jag har afantasi, och det kanske du också har? Låt oss ta reda på det tillsammans.Kan du visualisera på insidan?

Föreställ dig följande scenario: Du blundar och tänker på ett bord. På bordet ligger en boll. Plötsligt kommer någon och stöter till bollen. Svara på dessa två frågor: Hur såg bollen ut? Hur såg bordet ut? Dela gärna dina svar i en kommentar nedan!


Vill du veta hur mitt scenario såg ut? Jag kan tyvärr inte berätta det för dig, eftersom jag har afantasi. Det betyder att jag inte kan se bilder, tänka i bilder, höra minnen, känna dofter eller smaker i tanken. Min mormors röst, mina barns ansikten, musik i huvudet – allt detta är helt främmande för mig.


2-3% av befolkningen har afantasi

Afantasi är faktiskt inte så ovanligt som man kanske tror. En studie från 2015 uppskattar att ungefär 2-3% av befolkningen har afantasi, även om många inte är medvetna om det. Det är alltså troligt att det finns fler där ute som jag, som inte hade en aning om att de flesta människor faktiskt kan se, höra, smaka och lukta i sina tankar.

Mina tankar består av en tyst dialog med mig själv, en inre monolog där jag utforskar världen genom ord istället för bilder.


Och vet du vad? Det är helt okej. Jag har lärt mig att navigera genom livet med denna unika superkraft och hade INGEN aning om att den ens existerande fram till för ungefär tre veckor sedan.


Lever du med afantasi?

Men nu är jag så nyfiken att höra vad du upplever när du blundar. Har du ett rikt visuellt inre, eller är det lika svart som natten för dig också?


Låt oss starta en konversation och tillsammans upptäcka afantasins fascinerande värld! Berätta vad du upplever och låt oss sprida kunskap om detta unika fenomen.


LÄS MER OM AFANTASI3 Comments


Guest
Dec 03, 2023

Jag fick precis själv reda på att jag har afantasi jag reagerade ungefär som du, men livet känns lite svart vitt.. om man ska vara ärlig haha.

Like

Guest
May 19, 2023

Hej

En liten fråga.. är det svårt att skriva tex berättelser om man har afantasi?

svårt att följa en röd tråd?

Like
Guest
Aug 26, 2023
Replying to

Hej! Förlåt för sent svar, hade inte fått avisering om din kommentar! Nej jag har alltid haft väldigt lätt för svenska, jobbar bland annat som copyrighter och hade väldigt bra betyg i svenska, MVG på den tiden det betyget fanns. Jag är tacksam för detta då jag älskar att skriva och formulera mig i text! :) Tack för en intressant fråga!

Like
bottom of page