top of page

Inreda växthus för nybörjare

Uppdaterat: för 6 dagar sedan

Äntligen dags att inreda ditt växthus för säsongen! Att ha ett växthus i trädgården är en dröm för många, och det behöver inte vara krångligt! Det är en perfekt start för nybörjare som vill odla egna grönsaker och örter. Dessutom skapar det en vacker och avkopplande plats att njuta av om man väljer en större modell som man kan sitta och mysa i! 🍅


Inreda växthus för odling

Jag började själv med ett växthus från Biltema för två år sedan, och det har verkligen revolutionerat min odling! Jag rekommenderar verkligen alla odlingsintresserade att testa odla i växthus, det är så kul och spännande att se vilken skillnad det gör på plantorna och de resultat man får!


Odla gurka i växthus


Varför ett Växthus?


  • Kontrollerad miljö: Du kan odla året runt, oavsett väder.

  • Skydd: Dina växter är skyddade från skadedjur och extrema väderförhållanden.

  • Bästa förutsättningarna: Dina växter får de bästa förutsättningarna att växa och frodas.Välja Rätt Växthus


Börja med ett mindre växthus som är lätt att underhålla. Placera det på en solig plats, minst 6 timmars solljus per dag. Jag placerade mitt växthus på en plats där det får maximalt med sol, vilket har gjort en stor skillnad för mina växter.


Glas är hållbart och estetiskt, plast och polykarbonat är lättare och billigare. Mitt växthus från Biltema är gjort av plast, vilket har fungerat bra för mig än så länge och det klarade även en riktigt tuff vinter i Piteå zon 5 med mycket snö och riktigt eländig kyla.


Inreda Växthuset


Använd lådor och hyllor för att organisera dina växter. Jag odlar i stora krukor och cementblandarbaljor, vilket har fungerat väldigt bra. Jag behöver inte vattna så ofta då baljorna är så pass stora och då det är plast suger de inte heller upp något av vattnet vilket gör att jorden håller sig fuktig längre.


Inreda växthuset

Installera ett bevattningssystem för att säkerställa att dina växter får tillräckligt med vatten. Droppbevattning är ett effektivt alternativ som sparar vatten och tid. Jag har en enkel vattenkälla nära växthuset för att göra bevattningen smidigare.


Bra ventilation är avgörande för att hålla temperaturen och luftfuktigheten på rätt nivå. Installera ventilationsluckor eller fläktar för att förbättra luftcirkulationen.


I mitt växthus har jag en liten ventilationslucka som jag öppnar och stänger beroende på vädret, vilket hjälper till att hålla en jämn temperatur. Jag har också öppet dörren varma dagar. Det är såklart också viktigt att låta pollinatörerna komma in och göra sin grej! 🐝


Odla tomater i växthus

Plantering & Skötsel


För nybörjare, välj växter som trivs i växthusmiljö och är relativt lättodlade. Jag odlar tomater, gurka, chili och örter i mitt växthus, och det har gått utmärkt. Plantera i omgångar för att säkerställa en kontinuerlig skörd, detta ska man visst göra med gurka då de ofta drabbas av spinn och mjöldagg. Jag ska snart sätta min andra omgång gurkor.


Håll koll på temperatur och luftfuktighet. Använd en termometer och hygrometer för att övervaka växthusets klimat. Rensa regelbundet bort döda blad och ogräs för att hålla växthuset rent och friskt.


Det kan bli ordentligt varmt i växthuset även om det inte är supersoling ute så håll koll så inte plantorna blir överhettade!


odla chili i växthus

Börja smått och skala upp om du vill


Jag har lärt mig mycket om växthusodling under de senaste två åren. Jag drömmer om att skala upp till ett växthus i glas modell större som man även kan sitta i och mysa. Men tills dess njuter jag fullt ut av mitt nuvarande lilla Biltemaväxthus och alla dess fördelar. Jag plockar tex redan tomater i början av juni i zon 5 Piteå. 🍅tomatodling i växthus

Jag hoppas att du känner dig inspirerad att inreda ditt eget växthus!

Har du några egna tips eller erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan. Och glöm inte att kika tillbaka på bloggen för fler trädgårdstips och idéer eller kika in på min instagram the80sme


Lycka till med din odling! 🌿🌼

Liknande inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page