top of page
  • Skribentens bildLinda

Inredningstrender 2020 - 10 tips för dig som vill inreda hållbart

2020 är året då vi äntligen börjar tänka ännu mer hållbart och använder vår kreativitet för att göra om sådant vi redan har omkring oss. Här hittar du tio enkla tips för dig som vill skippa de traditionella inredningstrenderna och istället sikta mot ett mer kreativt och miljövänligt inredningsår.


1. Återvinn ditt "skräp"

Tänk så mycket fint man kan skapa av sånt man kastar i återvinningen! Konservburkar, glasburkar, kartong och papp är perfekt pysselmaterial som inte kostar något att återbruka.


Plantera i konservburkar! För att göra burkarna roligare och mer färgglada klä dem med pysselpapper, tapet eller tyg.

2. Gå på skattjakt i förrådet

Hur ofta glömmer man inte bort inredning som av en eller annan anledning hamnat i förrådet? Kanske i samband med flytt, julpyntning, säsonger, smak eller av platsbrist. Gå loss bland kartongerna och leta glömda skatter! Kanske du hittar en gammal lampa, hylla eller ljusstake som sett bättre dagar? Fundera ett varv extra om du kan göra om dem på något vis, genom färg, dekorplast, tapetprovet eller kanske spraymåla? Helt plötsligt har du skapat en ny inredningsfavorit!


Tapetprover är bra till det mesta! Förvarande i en fin loppisfyndad korg är de dessutom en snygg inredningsdetalj i sin enkelhet.

3. Fynda på loppis

Loppis fortsätter att växa i popularitet! Ofta kan man fynda riktiga kvalitetsprylar för några ynka kronor! Är du nybörjare på loppis som har lite svårt att komma över tanken på att någon annan ägt sakerna före dig kan du börja med att leta bland skålar, glas och bestick. Sådant som du kan diska i diskmaskinen.


TIPS! Loppisfynda inför bröllopet: Vill du ha en vintagekänsla på ditt bröllop är det perfekt att fynda porslin och bestick på loppis. Det är billigt, vackert och dukningen får en personlig touch när många gäster har olika tallrikar och glas. När bröllopet är över kan du sälja vidare allt som ett paket om du inte själv vill fortsätta använda det.
4. Sy om gammalt till nytt

En älskad barnklänning som blivit för liten kan utan några större skills bli en klänning till dockan, kudde eller vimplar till barnrummet. En gammal gardin blir nya kuddfodral, kökshanddukar eller tygservetter till festdukningen. Sök på Pinterest efter inspiration, där hittar du mängder med fina tips på hur du enkelt går tillväga.
5. Byt inredning med en vän

Ens skräp, en annans skatt. Har du fler inredningsintresserade vänner? Gå ihop och byt inredning med varandra. Detta fungerar självklart även att dra ihop med släkten, skolklassen, fotbollslaget etc.


6. Inspireras och skapa själv

Gillar du att nätshoppa och strosa runt i butiker på stan? Passa då på att tänka ett varv extra innan du köper en sak du gillar. Vad är det du gillar med prylen? Är det färgen på vasen, kanske du då har en liknande vas hemma redan som du istället kan måla om? Ser du en kudde med ett enkelt grafiskt tryck? Kanske du kan trycka liknande själv med en potatis och textilfärg?7. "Shoppa" i naturen

Det finns så otroligt mycket vackert att hämta i naturen! Granris, kottar, kvistar och grenar, stenar, blommor och blad. Bind dina egna kransar, inred med grenar, plocka blommor och sätt i vas.8. Låt kreativiteten sätta gränserna, inte ekonomin

"Jag avskyr mitt kök men jag har inte råd att renovera nu." Känner du igen dig? Vi är många som lever med badrum och kök som vi inte själva valt och som tiden eller budgeten inte tillåter oss att renovera just nu. Detta betyder inte att du måste nöja dig med det rum du vantrivs i. Det finns alltid små budgetvänliga lösningar du kan ta till för att göra rummet mer till "ditt". Häng upp ett draperi av en gardin du har hemma, sätt upp ny tapet, loppisfynda en vas för diskborsten, piffa till handdukarna med tofsar. Alltid finns det något du kan göra för att förändra och förnya.


Fynda snygga kroklister på loppis och torka dina hemmaodlade örter direkt från taket
Med små glasvaser kommer du långt! Klipp loss löv från dina krukväxter eller ta egna sticklingar.
Var kreativ! En unik belysningslösning ändrar känslan i ett mindre älskat rum på nolltid! Här har man gjort om ett gammalt vagnshjul till en rustik och vacker taklampa.

9. Köpstopp

Vill du verkligen inreda hållbart 2020 kan du införa ett totalt köpstopp för inredning. Tänk att du endast får inreda med sådant du har hemma, sånt du får gratis och naturmaterial. Låter det som en utmaning som du vill ta dig an? Köpstopp är ett bra sätt att att flytta fokus från "villhöver" vill "vad behöver jag egentligen"? Testa en vecka, en månad, ett halvår.. hur länge klarar du av att gå utan att köpa ny inredning till ditt hem?


Gör om saker du redan har hemma under ett köpstopp. Här gör jag en bohemisk ampel av en konservburk och en bordstablett.
Enklare och snyggare klädhängare får man leta efter! Vitmåla en gren du hittar i naturen och fäst den i taket med krokar och justesnöre. Perfekt dekoration i sovrummet.

Letar du efter mer DIY inspiration? Glöm inte att följa mig på Instagram @diyinredning och på Pinterest. Skriv gärna en rad och presentera dig själv och berätta att du hittade mig genon denna blogg, då blir jag superglad! :)


Ha en fortsatt fin dag och ett hållbart 2020!


コメント


bottom of page