top of page

Inred med fäger - vilka färger passar ihop?

Färger har förmågan att helt förändra utseendet och känslan i ett rum, och att välja rätt färgkombination kan vara klurigt. Men med lite kunskap och lite experimenterande kan du skapa en härlig färgskala i ditt hem som känns harmonisk men ändå står ut, på rätt sätt!En metod för att para ihop färger i inredning är att använda färghjulet. Färghjulet är en cirkulär diagram som visar förhållandet mellan olika färger. Färger som ligger mittemot varandra på hjulet, såsom rött och grönt eller blått och orange, kallas komplementfärger. Dessa par ger ofta en ordentlig kontrast när de används tillsammans.


Exempel på kontrasfärger är:

  • Rosa och grönt

  • Lila och gult

  • Blått och rött

  • Svart och vitt

Här ser du hur snyggt den gröna växten kontrasterar mot den rosa väggen och soffan.


Ett annat sätt att parra ihop färger är att använda liknande färger, som är färger som ligger bredvid varandra på färghjulen, såsom blått, blågrönt och grönt. Liknande färgskalor kan skapa en harmonisk och sammanhållen look, särskilt när en färg används som den dominerande färgen och de andra används som accentfärger.En tredje möjlighet är att använda en monokromatisk färgskala, som använder olika nyanser och skiftningar av en enda färg. Detta kan skapa en sammanhållen och sofistikerad look, särskilt när det dessa färget paras ihop med neutrala färger som vitt, beige eller grått.


Här ser du ett tydligt exempel på hur fint och vilsamt denna kombination av gröna nyanser blir tillsammans.Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att våga experimentera och hitta en kombination som fungerar för dig och ditt rum. Det är trots allt du som ska bo och trivas i ditt hem! Var inte rädd för att testa olika färgkombinationer och se hur de ser ut i ditt hem.


Våga leka loss och ha kul!

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page