top of page

Så gick årets odlande i Piteå zon 5

Låt oss börja med att konstatera en sak: odlingsåret 2023 har varit en riktig rysare. Med en väderlek som bjudit på allt från frostiga morgnar till stekande värme och invaderande sniglar, har det varit allt annat än en dans på rosor. Men som alltid i trädgården finns det både framgångar och nederlag att lära av. Så häng med, nu djupdyker vi!Tomater - Succé i växthuset!

Tomater blev verkligen årets stjärnor. Från slutet av juni till mitten av september var jag helt självförsörjande. Det kändes fantastiskt att gå ut i växthuset och plocka dagens skörd. Och tänk att det hela började med några enkla frön från Moneymaker och ett par mystiska varianter jag hittade på en loppis! Lärdomen? Nästa år blir växthuset en renodlad tomat-, chili- och ört-oas.Fantastiskt goda tomater att äta färska som mellis eller på smörgåsar eller i mat.Zucchini – En Fråga om Timing

Zucchinin blev en blandad kompott av succe och misslyckande. De jag frösådde för tidigt blev långrandiga, medan de i pallkragar inte ens nådde blomstadiet innan frosten satte in. Så nästa år planerar jag att starta frösådden inomhus i maj istället. Förhoppningsvis kan det balansera ut tillväxten och ge en bättre skörd.


Nytt för i år var sorter disco, en vit variant som är både snygg och god med fast fruktkött. En rolig version som jag absolut kommer sätta nästa år.Två olika sorters zucchini. Båda bra på sitt sätt. Nästa år kommer jag sätta båda vanlig zucchini igen och discovarianten, däremot skippar jag den gula sorten som blir som små bollar. Den är varken vidare god eller ger någon stor skörd.Krasse – Mera nästa år!

Krasse blev en oplanerad succé. Dess snabbväxande natur och förmåga att fylla ut tomma ytor i trädgården gjorde det till en oväntad favorit. För att inte tala om hur lätt den är att odla! Så nästa år planerar jag att strö krassefrön lite här och där, över hela trädgården. Och det bästa av allt? Fröna kommer från mina egna plantor från i år.


Kål – Hit och miss

Mitt experiment med kål blev en riktig hiss och miss. Palmkålen trivdes utmärkt under sitt kålnät, men rödkålen? Nja.. Stora blad men mindre kålhuvuden. Kanske är det dags att inse att viss kål är bättre köpt än odlad, särskilt med tanke på hur billigt den är under hösten. Så nästa år ska den värdefulla ytan användas till något annat jag uppskattar, som exempelvis sockerärtor.Sockerärtor – Dags att byta (tåg)spår

Sockerärtor har alltid varit en favorit i min trädgård, men i år kändes det som att tåget hade gått, bokstavligt talat. Sorten Lokföraren har inte levererat som jag hoppats. Därför blir det ingen Lokföraren nästa år, kanske en annan sort eller ännu mer av sorter Oregon Giant som jag älskar!Har du testat äta sockerärtor på smörgåsen? Otroligt gott och fräscht!


Örter: Mera av det goda

Basilika och oregano blev stora favoriter. Jag gjorde till och med egen pesto! Nästa år är det dessa två som får mest plats, kanske jag till och med kan torka egen oregano och frysa både basilika och oregano.Plantor: Fröså istället för att köpa

De plantor jag köpte färdiga var inte värt det, bara en massa pengar i sjön, de jag har odlat själv tar jag hand om bättre och det är mer värt än färdigköpt.Gurka, välj rätt sort

Piccolino gurka från Coop var ingen hit. Endast 2 frön grodde! Nästa år blir det billigare och självpolinerande druvgurka från ÖOB som producerade bra mängd gurka under lång tid!Solrosor och purjolök är inte värt det

Dessa tar upp yta och ger ingen större glädje eller utdelning, så de kommer inte tillbaka nästa år.Fluffig gul variant och en vit. Nu när jag ser bilderna börjar jag fundera om jag gjort rätt beslut att utesluta dessa nästa år.. Vad tycker du?Majs: Tar för stor plats och hann inte ge skörd

Majs hinner inte mogna och tar upp onödig yta. Detta blir det inget mer av annat än popcorn i kruka som dekoration.


Mer älskade bär!

Jordgubbar och hallon var en stor framgång, särskilt med lite extra gödsel till hallonen. Jag planerar att sätta fler jordgubbar från de revor som bildats. Vi köper sällan bär så att kunna gå ut och plocka i trädgården är guld värt!


Blåbärstry - dags att testa!

Nästa sommar är jag väldigt sugen på att komma igång att odla egen blåbärstry så det blir att göra mer research kring detta under vintern!


Odlingsäventyret är långt ifrån över, och jag ser verkligen fram emot nästa säsong. Har ni liknande erfarenheter eller tips inför nästa år? Dela gärna med er i kommentarerna!

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page